Brieža fileja ar kviešu alus-sīpolu un plūškoka mērci, zaļajiem sparģeļiem un pastinaku biezeni
Vienas porcijas pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas.
Gaļai: brieža fileja 120 g, sāls un pipari pēc garšas, olīveļļa cepšanai 10–15 ml.
Mērcei: sīpoli 100 g, sviests 20 g, plūškoka sīrups 20 ml, kviešu alus 500 ml, sāls pēc garšas, timiāns 10 g.
Sparģeļiem: ūdens vārīšanai, zaļie sparģeļi 2 gab., sviests 20 g, sāls pēc garšas, ledus.
Pastinaku biezenim: pastinaki 200 g, piens 300 ml, sviests 30 g, sāls pēc garšas.
Brieža fileju notīra no cīpslām un sadala porcijās. Apsāla, piparo un noliek malā, istabas temperatūrā. Cep taukvielās pēc izvēles, apcep no visām pusēm un liek 180 grādu karstā krāsnī. Lai būtu vidēji izcepts, cep 3 līdz 4 minūtes. Lai būtu labi izcepts, cep 5 līdz 6 minītes.
Mērcei notīra un sasmalcina sīpolus, pakāpeniski karamelizē sviestā kopā ar timiānu. Ik pa 5 minūtēm pievieno 20–30 ml kviešu alu un turpina karamelizēt, līdz šādi izlietoti 50 % no alus daudzuma. Pēc tam pievieno visu atlikušo alu un reducē līdz šķidrums samazinājies līdz pusei, nokāš. Pievieno plūškoka sīrupu un gatavo līdz mērces konsistencei. Pievieno sāli pēc garšas un noliek malā.
Sparģeļiem nogriež koksnaino daļu, uzkarsē ūdeni, pievieno pāris šķipsnu sāli un vāra sparģeļus 1–2 minūtes. Ja pasniedz uzreiz – liek citā pannā ar siltu sviestu. Ja pasniegs vēlāk – liek ledus ūdenī.
Pastinaku biezenim – nomizo pastinakus, sagriež 1x1 cm kubiņos un vāra pienā līdz mīksti. Visu katliņa saturu pārvieto uz blenderi, pievieno sviestu un kuļ līdz viendabīgai masai, beigās pēc garšas pievieno sāli.
Servē uz šķīvja un lieliskai garšu saderībai iesaka baudīt kopā ar Valmiermuižas tumšo dūmalu.
Receptes autors: Dzintars Kristovskis.
Recepte radīta un gatavota 2024. gada gardēžu vakariņām „Alus garšu precināšana” Valmiermuižas alus virtuvē.